Amerikkalaistutkijat kehottavat naisia välttämään seitsemäätoista kemikaaliryhmää, joiden rintasyöpää aiheuttavista vaikutuksista on vahvaa näyttöä eläinkokeista ja alustavaa näyttöä ihmistutkimuksista.

Näiden seitsemäntoista kemikaaliryhmän joukossa on muun muassa huonekaluissa käytettäviä palonestoaineita, pinnoitettuja, tahroja hylkiviä kankaita, autojen pakokaasuja, maalien poistoaineita, rakennusmateriaaleja ja ruoan kärventyessä syntyviä yhdisteitä.

Tutkimuksessa käytiin läpi maailmanlaajuisesti tähän mennessä tehtyä rintasyöpätutkimusta niin ihmisillä kuin eläinkokeissa ja määritettiin ne aineet, joiden syöpää aiheuttavista ominaisuuksista on eniten näyttöä.

Tutkimus julkaistiin Environmental Health Perspectives -tiedelehdessä.

Tutkijat antavat lehdessä myös vinkkejä näiden haitallisten kemikaalien välttämiseksi:


1. Vältä altistumista pakokaasuille autoista tai bensakäyttöistä laitteista, kuten ruohonleikkureista tai lehtipuhaltimista.

2. Käytä ruokaa laittaessa liesituuletinta.

3. Kysy huonekaluja ostaessasi, onko niiden valmistuksessa käytetty palonestoaineita. Vältä polyuretaanista valmistettuja vaahtomuovituotteita.

4. Vältä tahroja hylkiviä pinnoitettuja tekstiilejä.

5. Jos käytät kuivapesulaa, varmista ettei pesuun käytetä liuottimia.

6. Pidä kotiin kulkeutuvat kemikaalijäämät kurissa siivoamalla säännöllisesti. Käytä imurissa hiukkassuodatinta ja siivouksessa märkiä rättejä ja moppeja.